Mąka, którą otrzymasz będzie świeża, a co za tym idzie będzie zawierała całe bogactwo substancji odżywczych, witamin, białka, błonnika i witamin, których nie znajdziesz w kupnej mące stojącej w sklepie od kilku miesięcy.
Uzyskasz mąkę pełnoziarnistą, z całego ziarna, czyli łuski, jądra i kiełka – podczas mielenia jej ziarna nie zostaną oczyszczone dlatego mąka będzie zawierała mnóstwo błonnika oraz minerałów takich, jak fosfor, magnez, żelazo czy cynk.
Świeża pełnoziarnista mąka jest nie tylko zdrowsza, ale i bardziej aromatyczna. Dania z taką mąką są o wiele smaczniejsze niż ze zwykłej sklepowej mąki pszennej.
Jak w przypadku wszystkich produktów „domowej roboty” masz pewność, że w Twojej mące nie będzie żadnych środków chemicznych ani polepszaczy.
Sam decydujesz jakie zboża i w jakiej ilości zmielić – możesz je dowolnie miksować w zależności od wypieku czy potrawy, jaką chcesz przyrządzić. Warto trochę poeksperymentować i nie ograniczać się do jednego typu zboża, ponieważ każde z nich zawiera specjalną mieszankę minerałów i witamin.