Jeśli nie znasz samopszy, jest to odmiana pszenicy, która nie zmieniła się na przestrzeni wieków, w przeciwieństwie do pszenicy, która była krzyżowana z innymi odmianami. Rezultatem jest wyjątkowa odmiana pszenicy, która ma przyjemny orzechowy smak i jest łatwa do przygotowania.
Przepis ten wykonany jest z łatwo dostępnych składników. Posiłki bogate w różnorodne warzywa to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale uczta dla utrzymania zdrowia organizmu. Makaron ten możesz dostosować do produktów, które akurat masz w kuchni. Możesz go odtworzyć, zainspirować się lub dokonać kilku podmianek. Jeśli chcesz więcej oliwek, dodaj więcej oliwek. Jeżeli nie przepadasz za ciecierzycą, użyj czarnej fasoli.
Dlaczego makaron z samopszy?
Samopsza jest pszenicą i zawiera gluten, ale jest to jedna z najstarszych form pszenicy. Samopsza ma mniejszą zawartość glutenu i jest trudniejsza w uprawie, ponieważ potrzebuje więcej przestrzeni między rzędami niż współczesna pszenica. Samopsza jest również znacznie bogatsza w składniki odżywcze niż inna pszenica. Oto czym jeszcze może poszczycić się samopsza: dobre źródło białka, luteiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B, wysoka zawartość tiaminy, bogactwo w przeciwutleniacze.
Śródziemnomorski makaron – przepis
Składniki
Makaron
2 do 3 szklanek mąki z samopszy
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 duże jajka
(lub 250 gram gotowego makaronu z samopszy)
1 łyżka oliwy z oliwek
½ głowy kopru włoskiego, pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku
1 szklanka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
½ szklanki oliwek pokrojonych w plastry
½ szklanki karczochów, pokrojonych w kostkę
¼ szklanki suszonych pomidorów
Skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
80 gram sera feta
Oliwa z oliwek polania na górze
Wykonanie
W robocie kuchennym wymieszaj 2 szklanki mąki, soli i jajek. Pulsuj, aż składniki się połączą i uformują kulkę (20 do 60 sekund). Dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli ciasto wygląda na zbyt suche, lub dodaj trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest lepkie.
Wyjmij ciasto z robota kuchennego na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez 5 minut, ciasto powinno być gładkie i nielepkie. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Zagotuj osoloną wodę w garnku. Aby zrobić makaron, podziel ciasto na 6 kawałków i podziel te kawałki na pół. Za pomocą maszyny lub wałka do ciasta rozwałkuj ciasto do cienkiej grubości. Następnie pokrój paski na makaron. Ugotuj makaron w 2 lub 3 partiach przez około 5 minut. Makaron powinien unosić się na górze wody w garnku i być delikatny. Po ugotowaniu podziel makaron na dwie części, jedną z nich schowaj, a drugą odstaw do wykonania przepisu na śródziemnomorski makaron.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj koper włoski i smaż do miękkości od 8 do 10 minut. Dodaj czosnek i smaż dalej. Dodaj ciecierzycę, oliwki, karczochy, suszone pomidory, skórkę i sok z cytryny, pietruszkę oraz czarny pieprz. Podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut.
Gotowy makaron nałóż na talerz, na to przygotowaną mieszankę warzyw, a następnie ser feta. Skrop danie oliwą z oliwek wedle uznania.
Uwagi do przepisu
Jeśli używasz suszonych pomidorów, które są pakowane na sucho, pamiętaj, aby namoczyły się w wodzie do miękkości.
Pozostałą połowę makaronu polej odrobiną oliwy z oliwek i zachowaj na później. Możesz go wykorzystać do innych dań makaronowych.