Składniki na ostry makaron z sosem pomidorowym:
• opakowanie makaronu kukurydzianego Spirelli Trzy kolory
• 1 cebula
• 150 g boczku pokrojonego w kostkę
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 250 ml pomidorów pasteryzowanych
• 50 ml wywaru z warzyw
• chili, sól, pieprz
Przygotowanie makaronu z ostrym sosem pomidorowym:
Makaron: Dla 200 g makaronu Spirelli Trzy kolory zagotować 1,5 l wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody. Gotować al dente, bez przykrycia ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.
Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.
Ostry sos pomidorowy: Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Uważać by się nie przypaliło. Ciągle mieszając dodać wywar z warzyw i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Makaron serwować na gorąco polany przygotowanym sosem.