Składniki:
• duża główka kapusty
• 1 szklanka ziarna orkiszowego
• 40 dag pieczarek (lub innych grzybów)
• 2 cebule
• sól, pieprz, zioła
• papryka zmielona
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki oleju
Przygotowanie: Kapustę obgotować, zdjąć liście i odcedzić. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Wymieszać z ugotowanym ziarnem orkiszowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną papryką. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki dusić w osolonej wodzie, zmieszanej z dużą łyżką koncentratu pomidorowego.
Gotowanie ziarna orkiszowego: Ziarno orkiszu dokładnie przepłukać wodą, odsączyć na sicie i następnie zalać 3 szklankami wody. Moczyć 12 godzin i w tej samej wodzie gotować ok. 20 minut.