Gołąbki wegetariańskie

Składniki:
•    duża główka kapusty
•    1 szklanka ziarna orkiszowego
•    40 dag pieczarek (lub innych grzybów)
•    2 cebule
•    sól, pieprz, zioła
•    papryka zmielona
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    3 łyżki oleju

Przygotowanie: Kapustę obgotować, zdjąć liście i odcedzić. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Wymieszać z ugotowanym ziarnem orkiszowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną papryką. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki dusić w osolonej wodzie, zmieszanej z dużą łyżką koncentratu pomidorowego.

Gotowanie ziarna orkiszowego: Ziarno orkiszu dokładnie przepłukać wodą, odsączyć na sicie i następnie zalać 3 szklankami wody. Moczyć 12 godzin i w tej samej wodzie gotować ok. 20 minut.