Składniki:
• 8 łyżek stołowych śrutu orkiszowego lub płatki orkiszowe
• 4 łyżki stołowe rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
• duże jabłko
• 1 banan
• łyżki stołowe posiekanych i zrumienionych migdałów
• 100 ml śmietany (może być ubita)
• 200 g owoców (w zależności od pory roku)
• ½ łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu
• 4 łyżki stołowe miodu
Przygotowanie:
Śrut orkiszowy zmieszać z wodą na gęstą, płynną masę. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Rodzynki zamoczyć w wodzie na ok. godzinę. Do masy śrutowej dodać miód, przyprawy, odsączone rodzynki i wszystko wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone owoce i śmietanę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać i posypać zrumienionymi migdałami.