Składniki:
• 110 g miękkiego masła
• pół szklanki brązowego cukru
• 1 jajko dobrze roztrzepane
• 1/3 szklanki słonecznika
• 2/3 szklanki mąki
• 2/3 szklanki płatków owsianych
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i słonecznik – mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy (będzie klejące). Wkładamy na 30 minut do lodówki (lub dłużej). Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Przy pomocy szpatułki przenosimy je na kratkę i studzimy.