Wstążki z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250g makaronu orkiszowego wstążki
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Tak przygotowane posolić i podsmażyć na tłuszczu razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparuje dodać do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać żółtka. Gotowy sos wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Podawać posypane serem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)