Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej z kluskami orkiszowo-sezamowymi

Składniki:
•    750 g kapusty włoskiej
•    sól ziołowa
•    gałka muszkatołowa

Kluski:
•    3 łyżki sezamu
•    1/8 l wywaru z jarzyn
•    1 łyżka masła
•    65 g mąki orkiszowej
•    1 jajko
•    pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić, prużyć przez 5 min. w oleju kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami.
Kluski: Na suchej patelni uprażyć sezam do złotobrunatnego koloru. W garnku zagotować 1/8 l wywaru z jarzyn, do wrzątku dodać uprażony sezam i mąkę orkiszową. Wszystko razem zmieszać i gotować, aż powstanie jednolita masa. Masę wystudzić następnie dodać do niej jajko z posiekaną drobno pietruszką, wszystko dobrze wymieszać.
W garnku zagotować ¼ l osolonej wody, następnie łyżeczką kłaść małe kluski. Gotować 20 min. Na koniec do wywaru z kluskami dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Podawać gorące.