Składniki:
• 750 g kapusty włoskiej
• sól ziołowa
• gałka muszkatołowa
Kluski:
• 3 łyżki sezamu
• 1/8 l wywaru z jarzyn
• 1 łyżka masła
• 65 g mąki orkiszowej
• 1 jajko
• pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić, prużyć przez 5 min. w oleju kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami.
Kluski: Na suchej patelni uprażyć sezam do złotobrunatnego koloru. W garnku zagotować 1/8 l wywaru z jarzyn, do wrzątku dodać uprażony sezam i mąkę orkiszową. Wszystko razem zmieszać i gotować, aż powstanie jednolita masa. Masę wystudzić następnie dodać do niej jajko z posiekaną drobno pietruszką, wszystko dobrze wymieszać.
W garnku zagotować ¼ l osolonej wody, następnie łyżeczką kłaść małe kluski. Gotować 20 min. Na koniec do wywaru z kluskami dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Podawać gorące.