Zdrowie zawarte w pełnym ziarnie
Dlaczego świeżo mielona mąka pełnoziarnista jest lepsza niż zwykła biała mąka ze sklepu? By odpowiedzieć na to pytanie zastanówmy się najpierw dlaczego powinniśmy w ogóle spożywać ziarno i jego pochodne. Ludzie już od zarania dziejów spożywają i uprawiają ziarna zbóż, które stanowią podstawę diety. Nic w tym dziwnego. Ziarna zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje by się odżywić – węglowodany w postaci skrobi, białko, tłuszcz, witaminy i niemal wszystkie niezbędne składniki mineralne. Pełne, nieoczyszczone ziarna zbóż są podstawowym elementem naturalnego żywienia zarówno dzieci jak i dorosłych.
Bardzo ważne, aby zewnętrzna warstwa w postaci łuski została nienaruszona. To właśnie ona ochrania zawarte wewnątrz ziarna – w bielmie i zarodku – wartości odżywcze, a sama zawiera minerały i enzymy, które wzmacniają odporność. Ziarno zawiera w sobie całe mnóstwo witamin, mikro i makroelementów, białko, tłuszcze oraz węglowodany.
Dlaczego świeży przemiał jest ważny?
By zachować wszystkie wartości odżywcze ziarna warto przyjrzeć się procesowi jego mielenia. Mąka razowa – pełnoziarnista – jest jedyną mąką, która w wyniku mielenia ziarna zachowuje w dalszym ciągu wszystkie składniki pełnego ziarna, a co za tym idzie – wszystkie składniki odżywcze. Tylko taka mąka jest wartościowa dla ludzkiego organizmu.
Warto jednak pamiętać, że im mąka jest starsza, tym mniej wartościowa. Już po 4 tygodniach traci połowę swoich wartości odżywczych. Świeżo mielona mąka pełnoziarnista zawiera siedem razy więcej witamin, sześć razy więcej żelaza, cztery razy więcej potasu i miedzi niż ta, która stała zbyt długo na półce. By mieć zawsze pod ręką świeżo mieloną pełnoziarnistą mąkę, najlepiej samemu mielić w domu ziarno w ilości, jaka akurat jest nam potrzebna. Najlepiej do tego celu nadają się młynki z żarnowym systemem mielącym.
Sprawdź naszą ofertę na młynki
Świeże mielenie zdrowe jedzenie
Świeży przemiał jest ważny, jednak należy pamiętać aby mielić tylko ekologiczne, niemodyfikowane genetycznie i nieoczyszczone ziarna zbóż.
Produkty takie jak białe pieczywo, ciasteczka czy białe makarony z oczyszczonej pszennej mąki są źródłem głównie niezdrowych, przetworzonych cukrów prostych. Biała oczyszczona mąka nie zawiera praktycznie żadnych substancji odżywczych. Jest pozbawiona błonnika oraz wartości odżywczych znajdujących się pod łuską. Pełnoziarniste produkty ze świeżo mielonej mąki są świetnym źródłem witamin, minerałów i błonnika usprawniającego pracę jelit oraz obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Przykładowo aby otrzymać taką samą ilość żelaza i witaminy B1 zawartej w dwóch kromkach chleba pełnoziarnistego, należałoby zjeść dziesięć bułek upieczonych z białej mąki.
Mąki dostępne w sklepach, nawet jeśli są zrobione z pełnego ziarna, często zawierają dodatkowe „ulepszacze” smaku, koloru, zapachu, czy inne chemikalia mające przedłużyć jej przydatność do spożycia. Taka mąka zawiera w sobie bardzo mało wartości odżywczych i smakowych.
Co może znaleźć się w zwykłej, „sklepowej” mące?
- emulgatory (przyczyniają się do wydłużenia okresu świeżości pieczywa)
- enzymy (polepszają konsysetncję i wygląd ciasta)
- substancje utleniające (powodują wzmocnienie glutenu)
- substancje redukujące (większa objętość pieczywa)
- substancje wybielające i przeciwzbrylacze
Nasze mąki NIE zawierają żadnych sztucznych dodatków, powstają w 100 % z pełnego, ekologicznego ziarna, które mielone jest na dzień przed pakowaniem. Kupując nasza mąkę z ekologicznego pełnego ziarna reliktowych, niemodyfikowanych genetycznie zbóż orkiszu, samopszy czy płaskurki, masz gwarancję otrzymania najwyższej jakości mąki, która będzie bogata w wartości odżywcze. Mąki te doskonale nadają się do gotowania czy wszelkiego rodzaju domowych wypieków, począwszy od chleba, poprzez ciasta, ciasteczka oraz naleśniki.
Zobacz także „5 powodów dla których powinieneś zaopatrzyć się we własny młynek do zboża”.
Tabela porównawcza zawartości witamin i minerałów w mące pszennej typu 405 i 1700
Witaminy i składniki mineralne w mg/100g | Mąka pszenna typ 405 | Mąka pszenna typ 1700 |
---|---|---|
B1 | 0,06 | 0,47 |
B2 | 0,03 | 0,17 |
B6 | 0,18 | 0,46 |
E | 0,3 | 2,1 |
potas | 108 | 290 |
wapń | 15 | 40 |
żelazo | 1,5 | 4 |
fosfor | 74 | 392 |