Składniki:
• 2 cebule
• 300 g liści mrożonego szpinaku
• 1/8 l wywaru z jarzyn
• 250 g świeżych pieczarek
• 200 g ziarna orkiszu
• ¾ l wywaru z jarzyn
• gałka muszkatołowa, sól, pieprz
• 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
• 1 kubek śmietany
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu prużyć w suchym garnku o grubym spodzie do momentu wystąpienia charakterystycznego zapachu palonego ziarna (od czasu do czasu zamieszać).
Tak uprażone ziarno zalać ½ l wody i gotować na małym ogniu ok. 50 min. Doprawić do smaku solą i odstawić na 30 min. na gorącą płytę lub zawinąć w koc.
Szpinak gotować 10 min. w 1/8 l wywaru z warzyw, po czym rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać śmietanę i pieczarki. Zagotować. Następnie dodać do tego ¾ l wywaru z jarzyn, ziarna orkiszu i całość jeszcze raz zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku.
Na koniec dodać posiekane orzechy laskowe.