Intensywnie czekoladowe brownie z mąką orkiszową

brownie z truskawkami na talerzyku, obok pełnoziarnista mąka orkiszowa NIRO Bio

Poczęstuj kogoś kawałkiem tego brownie, a z pewnością będzie błagał o więcej!

Składniki:

  • 185 g masła
  • 185 g dobrej gorzkiej czekolady (np 70% kakao)
  • 85 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej NIRO Bio
  • 40g kakao
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 270 g cukru pudru
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

Białą i mleczną czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, gorzka czekoladę roztopić na małym ogniu razem z masłem w garnku i schłodzić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą jasną masę, mąkę zmieszać z kakao w osobnej misce.

Następnie roztopioną ostudzoną czekoladę wlewamy do ubitych jajek, dobrze wszystko mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę z kakao.

Miksujemy składniki na jednolitą masę, dodajemy pokrojone kawałeczki czekolady i jeszcze raz mieszamy wszytkie składniki.

Wykładamy na blaszkę do pieczenia (20 cm x 20 cm) wyłożoną papierem. Na cieście układamy plasterki truskawek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 30 min. Wkładamy drewniany patyczek w środek żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe. Patyczek nie może być zbyt mokry, ale ciasto po upieczeniu musi być dosyć mocno wilgotne.

Smacznego!