Poczęstuj kogoś kawałkiem tego brownie, a z pewnością będzie błagał o więcej!
Składniki:
- 185 g masła
- 185 g dobrej gorzkiej czekolady (np 70% kakao)
- 85 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej NIRO Bio
- 40g kakao
- 50g mlecznej czekolady
- 50g białej czekolady
- 3 jajka
- 270 g cukru pudru
- kilka truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
Białą i mleczną czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, gorzka czekoladę roztopić na małym ogniu razem z masłem w garnku i schłodzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą jasną masę, mąkę zmieszać z kakao w osobnej misce.
Następnie roztopioną ostudzoną czekoladę wlewamy do ubitych jajek, dobrze wszystko mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę z kakao.
Miksujemy składniki na jednolitą masę, dodajemy pokrojone kawałeczki czekolady i jeszcze raz mieszamy wszytkie składniki.
Wykładamy na blaszkę do pieczenia (20 cm x 20 cm) wyłożoną papierem. Na cieście układamy plasterki truskawek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 30 min. Wkładamy drewniany patyczek w środek żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe. Patyczek nie może być zbyt mokry, ale ciasto po upieczeniu musi być dosyć mocno wilgotne.
Smacznego!