Składniki na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym:
• 2 paczki białego makaronu orkiszowego Wstążki (500 g)
• 2 piersi z kurczaka
• 0,5 kg szpinaku (najlepszy jest świeży, ale może być również mrożony)
• 1 serek topiony śmietankowy
• 1 szklanka wody lub mleka
• 1, 5 łyżki białej mąki orkiszowej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz do smaku
Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem śmietankowym:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone (niezbyt drobno) liście szpinaku. Wodę z serkiem topionym gotujemy, aż serek się rozpuści i dodajemy do kurczaka ze szpinakiem. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Podajemy gorące.