Składniki:
• 250 g makaronu orkiszowego Spirelli
• 300-400 g cukinii
• 1 spora cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• 150 g koziego twarożku
• 2 jajka
• 100 g śmietany
• 100 g żółtego sera/mozzarelli startych na tarce
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w niedużą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę szklimy, dodajemy cukinię, solimy i smażymy do miękkości, często mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, tortownicę natłuszczamy.
W sporej misce przygotowujemy sos: jajka lekko ubijamy widelcem, dodajemy twarożek i śmietanę, mieszamy do jednolitej masy. Dodajemy 2/3 sera, mieszamy. Przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy usmażoną cukinię i makaron, wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki były dobrze obtoczone sosem. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy wierzch pozostałym żółtym serem. Zapiekamy ok. 45 minut. Zdejmujemy obręcz z tortownicy kroimy na kawałki, podajemy gorące.