Sezon na rabarbar rozpoczęty! Polecamy muffiny z białej mąki orkiszowej z rabarbarem i truskawkami.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej białej
- 300 g rabarbaru pociętego na małe kawałki (ok 1cm)
- 200 g truskawek pociętych na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 150 g cukru
- 220 g kwaśnej śmietany 12%
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski.
W innym naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy suche składniki i mieszamy lekko do połączenia się składników, następnie dodajemy rabarbar i truskawki i mieszamy.
Masę przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut, do suchego patyczka.