Składniki:
• 250 g orkiszu świeżo mielonego (mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
• 80 g płatków orkiszowych
• pół łyżeczki soli morskiej
• 0,5 l wody
• 1 pęczek szczypiorku
• 2 jajka
• 250 g sera (Ementaler, Gouda)
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, płatki i sól wymieszać z wodą. Odstawić na 15 min. Szczypiorek pokroić następnie razem z jajkami dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nalewać ciasto. Piec aż do momentu, gdy naleśnik w środku nie będzie płynny. Następnie naleśnik odwrócić na drugą stronę i posypać tartym serem.