20 lat jak jeden dzień…
20 lecie to czas wdzięczności, czas przemyśleń i podsumowań, a przede wszystkim – podziękowań.
Czas wspomnień
Kiedy w 2003 roku zdecydowaliśmy, że powiążemy nasze zainteresowania z pracą, powstała nasza Firma NIRO Bio i wtedy już na poważnie zaczęliśmy naszą ekologiczną przygodę. Zakupiliśmy stare budynki po zamkniętej spółdzielni produkcyjnej, które były całkowicie do remontu.
Od początku chcieliśmy dać ludziom to co najlepsze. Nie zależało nam na pięknych, ale na wartościowych produktach.
Dlatego świeże mielenie = zdrowe jedzenie towarzyszyło nam każdego dnia.
Początki działalności oparte były głównie na produkcji młynków i chociaż każdy nam mówił „kto w XXI wieku będzie mielił sam zboże na mąkę i będzie w domu piekł chleb jak mamy tyle pieczywa w sklepie” my jednak byliśmy przekonani, że ludziom znudzi się nadmuchane chemią pieczywo i będą z czasem tęsknić za prawdziwym chlebem na zakwasie i za prawdziwym smakiem i zapachem.
Nazwa, która widnieje na młynku to nazwa Firmy Schnitzer – bo to głównie dla tej firmy Schnitzer z Niemiec produkujemy te młynki – zauważamy jednak, że teraz coraz więcej ludzi z Polski również chce taki młynek. (Zobacz w sklepie TUTAJ)
Następnie dołączyły ekologiczne makarony pełnoziarniste również z mąki na świeżo mielonej. Kolejno poszerzyliśmy nasz asortyment o makarony z białej mąki, potem wprowadziliśmy ziarno, które jest tak ładnie oczyszczone że można go nawet kiełkować i z takich skiełkowanych warto zrobić zdrowy koktajl – szczególnie wiosną.
Następnie powstały świeżo mielone mąki, naturalnie gniecione płatki (ziarno nie jest wcześniej moczone czy parowane, bo uważamy że jak najmniejsza ingerencja w ziarno pozwala na zachowanie najwyższych wartości odżywczych), kasze – Hildegardowy HABERMUS – no bo przerabiamy u nas tylko orkisz
z pięciu odmian które zalecała Hildegarda z Bingen i naturalne kaszki manny dla dzieci. Dodatkowo wprowadziliśmy Hildegardowe zioła, nasiona, mielone warzywa czy herbatki a także nasze orkiszowe ciasteczka i pierniczki.
Oczywiście wszystko tylko i wyłącznie w wersji ekologicznej bo u nas nie ma konwencjonalnej produkcji.
Dodatkowo całe nasze zboże przed wsypaniem do silosu jest badane na środki pozostałości ochrony roślin (ok. 700 pestycydów) i glifosat a nasze badania upubliczniamy od lat na naszej stronie www.niro-bio.pl. Czasem ekologiczni rolnicy mają konwencjonalnych sąsiadów, a my chcemy być pewni, że mamy czyste zboże.
Czas przemyśleń…
W obecnym pędzie życia ludzie często zapominają o tym co najważniejsze
– o „swoim zdrowiu”. Przyzwyczajeni są do słodzonych produktów z dużą ilością wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wiedzieliśmy, że w perspektywie czasu nic dobrego z tego nie wyjdzie i że za chwilę będzie bardzo dużo schorowanych ludzi. Dlatego byliśmy przekonani, że naturalne, jak najmniej przetworzone ekologiczne produkty to najlepsza droga jaką mogliśmy wybrać dla siebie i dla ludzi.
Dodatkowo przez stosowanie ogromnych ilości środków ochrony roślin w uprawie konwencjonalnej pszenicy, białko glutenu nie jest trawione, zalepia jelita
i bardzo szkodzi zdrowiu. Odejście od starych metod upraw przez zmianowania
i naturalne nawożenia oraz odstąpienie od tradycyjnego wypieku chleba na zakwasie (bo to za bardzo czasochłonne i nieopłacalne), stosowanie coraz większej ilości polepszaczy w produkcji chleba sprawiło, że ludzie coraz bardziej chorują. Te wszystkie czynniki sprawiły, że dopiero teraz każdy chce mieć taki młynek w domu żeby zrobić sobie świeżą mąkę na chleb czy płatki. Smak świeżo zmielonych produktów docenia każdy kto miał okazję przynajmniej choć raz ich spróbować. Wypieki chleba na zakwasie ze świeżo zmielonej, pachnącej mąki to poezja smaku i źródło wartości odżywczych. Przecież chleb spożywamy każdego dnia więc powinniśmy zadbać o to, aby był taki jak być powinien czyli naturalny, na zakwasie i jak najwyższej jakości.
Kiedy serce krzyczy dość!
Też tak macie jak widzicie co obecnie ludzie wkładają do koszyków w sklepach ? Za własne pieniądze kupują sobie choroby i złe samopoczucie, a dzieciom fundują otyłość, nadpobudliwość, alergie od najmniejszych lat. To rodzice są odpowiedzialni za to co ląduje na talerzu dziecka i to oni powinni dokonywać zdrowych wyborów czytając etykiety. Dlaczego tak jest, że ludzie wybierają kolorowe, pięknie wyglądające, wysoko przetworzone produkty zamiast stawiać na naturalne i jak najmniej przetworzone produkty? Dlaczego ludzie nie poświęcają czasu na coś, co jest podstawą naszego dobrego życia, dlaczego wybierają szybkie posiłki na mieście zamiast zdrowego posiłku w domu.
Czy nie mamy dosyć dowodów na to, że takie życie w pośpiechu odbiera to co najważniejsze – nasze zdrowie?!
My nie chcemy brać udziału w rujnowaniu zdrowia ludzi, my nie chcemy brać udziału w zanieczyszczaniu środowiska produktami krótkotrwałymi dlatego nasze żarnowe młynki ręczne czy elektryczne, które produkujemy z dbałością o każdy detal są praktycznie na całe życie. Jesteśmy małym zakładem i nie stać nas na reklamy w TV ale wierzymy w to, że ludzie docenią wysoką jakość i będą polecać nasze produkty. Od zawsze kierujemy się hasłem „pozwól swoim produktom mówić za siebie”. I to jest najlepsza reklama jak klientowi nasz produkt służy dziesiątki lat. Bo co z tego że duże firmy robią reklamy pokazując jak dbają o środowisko, a jednocześnie zatrudniają inżynierów, żeby ich produkty przestały działać po okresie gwarancji?! My w tym udziału brać nie chcemy.
Czas podsumowań…
Naszą działalność od zawsze opieraliśmy na lojalności, odpowiedzialności i miłości do drugiego człowieka, a nasze zaangażowanie, sumienna praca, wytrwałość nagrodziła nas sukcesem. W dobie kiedy ludzie są zabiegani i często wybierają niezdrowe produkty, my mówimy zwolnij i oferujemy produkty jak najmniej przetworzone, ekologiczne i dodatkowo sprawdzone na środki pozostałości ochrony roślin i glifosat, a nasze badania upubliczniamy od lat na naszej stronie. Nie musimy przeprowadzać dodatkowych badań, ale chcemy, aby nasi Klienci byli w 100% pewni, że dostają od nas wysokiej jakości sprawdzone produkty, dlatego koszty związane z dodatkowymi badaniami uważamy jako inwestycję w wysoką jakość naszych produktów.
W ciągu 20 lat odwiedziliśmy prawie całą Polskę z naszymi młynkami i ekologicznymi produktami, a asortyment stale się powiększa. Nasze produkty
z orkiszu są tylko z odmian, które zalecała Hildegarda z Bingen. Produkty ze starych odmian pszenicy jak samopsza czy płaskurka też cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Nawet owies i żyto coraz częściej trafia do piekarni co nas cieszy ogromnie. Uczestnicząc w różnych ekologicznych targach, piknikach, sympozjach, dożynkach czy festynach, spotkaliśmy na swej drodze wielu fajnych, ciekawych i życzliwych ludzi, od których sami wiele się nauczyliśmy. Przeprowadziliśmy tysiące ciekawych rozmów, które stale poszerzały nasze horyzonty. Edukujemy ludzi od 20 lat, powołując się na badania i fakty, uświadamiając, że
„Zdrowie to najlepsza inwestycja i największy dar i jeżeli będziemy dokonywać zdrowych wyborów to nagrodzi nas życiem w zdrowiu i szczęściu”.
My dajemy alternatywę Ty wybierasz…
Nasze produkty mają czysty skład i nie przyczyniają się do powstawania schorzeń u ludzi, a nasze naturalne płatki czy kaszki manny są bez cukru i innych dodatków, co sprawia, że świetnie sprawdzają się w żywieniu dzieci. Dodatkowym atutem naszych produktów jest to, że wszystko jest u nas na świeżo mielone.
Cieszymy się ogromnie, że mamy wielu stałych Klientów i uzyskaliśmy wiele nagród i wyróżnień, a nasze makarony i produkty zbożowe zostały uznane przez jury w Plebiscycie Ekologicznym ORGANICLIFETPO50.
Od zawsze kierujemy się tym sloganem
„pozwól swoim produktom mówić za siebie”
i tego się trzymamy wierząc że dobry produkt będzie zauważony, doceniony i polecony.
Czas podziękowań
„Każdy z Was jest osobną cegiełką fundamentu, na którym wciąż się rozwija nasza firma”
Przez 20 lat naszej działalności stworzyliśmy z naszymi pracownikami zakład,
z którego jesteśmy dumni. Jesteśmy dumni bo możemy każdemu z czystym sercem polecać nasze produkty. Każdego dnia cieszymy się, że mamy pozytywnych, wesołych i odpowiedzialnych ludzi wokół siebie, z którymi tworzymy jedność i robimy coś naprawdę bardzo dobrego. Serce się cieszy jak widzimy, że sami dbają o jak najwyższą jakość wytwarzanych produktów, które mają wpływ na poprawę zdrowia ludzi.
Dlatego w tym miejscu kierujemy ogromne podziękowania dla wszystkich pracowników za wspólne lata współpracy, lata wzlotów i upadków, sukcesów i porażek, wspólnego świętowania i rozmów. Dziękujemy, że jesteście z nami i że możemy Wam ufać. Każdemu z osobna składamy najszczersze podziękowania!
I wiemy, że: Razem zasiejmy ziarno przyszłości!
DZIĘKUJEMY RÓWNIEŻ NASZYM KLIENTOM
Dziękujemy Wam za zaufanie i wybór naszych ekologicznych produktów. Cieszymy się, że możemy je polecać z czystym sercem ze względu na ich czysty skład. Cieszymy się, że nasze produkty wybieracie także dla najmłodszych: naturalne kaszki manny, płatki bez cukru czy innych dodatków, wszystko na świeżo mielone. A kiedy otrzymujemy od was wiadomości, że nasze produkty smakują Wam i Waszym dzieciom to jesteśmy po prostu szczęśliwi.
Zdrowie to najlepsza inwestycja i największy dar i jeżeli będziemy dokonywać zdrowych wyborów to nagrodzi nas życiem w zdrowiu i szczęściu.
Tego właśnie życzymy całej naszej Rodzinie, wszystkim naszym Pracownikom, Klientom, Partnerom, Przyjaciołom i Znajomym.
Wszystkim serdecznie dziękujemy.
Urszula i Krzysztof Romańczyk
Nasz cały asortyment, młynki oraz produkty zbożowe znajdziecie w naszym sklepie internetowym TUTAJ.