Oferujemy Państwu ekologiczne bezglutenowe produkty firmy Schnitzer. Oddział ds. wdrażania produktów firmy Schnitzer poświęcił wiele wysiłku na stworzenie pysznych receptur o różnych smakach. Dzięki temu na bezglutenowym stole może pojawić się niemalże każda potrawa, jakiej się zapragnie. Z nami dieta bezglutenowa nie musi być nudna i niesmaczna. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi ekologicznymi, bezglutenowymi produktami.
W asortymencie:
- Chleby krojone
- Świeże chleby i bagietki, do samodzielnego podpieczenia
- Bułeczki
- Ciasta, ciasteczka, muffinki
- Makarony i spody do pizzy
- Przekąski
- Batoniki
Produkty bezglutenowe co to znaczy?
Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i niektórych innych ziarnach. To właśnie on nadaje chlebowi miękką teksturę i pomaga mu rosnąć podczas pieczenia. Dla osób z celiakią, gluten może powodować poważne problemy zdrowotne. Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które uszkadza jelito cienkie i uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Kiedy osoby z celiakią jedzą pokarmy zawierające gluten, mogą doświadczyć bólu brzucha, biegunki, zmęczenia i utraty wagi. W niektórych przypadkach, celiakia może również prowadzić do bardziej poważnych problemów zdrowotnych, takich jak osteoporoza, niepłodność, zaburzenia neurologiczne i rak. Dla osób z celiakią, jedynym sposobem leczenia jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Produkty bezglutenowe są wytwarzane bez pszenicy, jęczmienia lub żyta. Produkty bezglutenowe muszą zawierać mniej niż 20 części na milion glutenu. Jest to mniej więcej ilość, którą można znaleźć w ziarnku piasku. Produkty bezglutenowe są bezpieczne dla większości osób z celiakią. Ale mogą zawierać inne składniki, które mogą powodować problemy, takie jak na przykład laktoza. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem o tym, które pokarmy są dla Ciebie bezpieczne do spożycia.
Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?
Dla wielu osób dieta bezglutenowa jest koniecznością. Niezależnie od tego, czy cierpisz na celiakię, czy jesteś wrażliwy na gluten, ważne jest, abyś wiedział, jak rozpoznać produkty, które są dla Ciebie bezpieczne. Jednak przy tak wielu etykietach i oświadczeniach może być trudno wiedzieć na pewno, czy dany produkt jest naprawdę bezglutenowy. Dlatego jesteśmy tutaj, aby pomóc.
Sprawdź etykietę pod kątem informacji o „bezglutenowości”
Jednym z najprostszych sposobów na stwierdzenie, czy dany produkt jest bezglutenowy, jest po prostu sprawdzenie etykiety. Jeśli produkt posiada oznaczenie „bezglutenowy” na etykiecie, to możesz być pewny, że spełnia on wymagania dla produktów bezglutenowych. Aby móc złożyć takie oświadczenie, producenci muszą spełnić określone wymagania odnośnie produkcji, więc możesz być pewien, że będą bezpieczne dla Ciebie.
Sprawdź listę składników
Nawet jeśli dany produkt nie posiada oznaczenia „bezglutenowy” lub logo na etykiecie, nadal możesz sprawdzić listę składników, aby przekonać się, czy jego spożycie jest bezpieczne. Należy unikać składników zawierających pszenicę, jęczmień, żyto, samopszę, orkisz czy płaskurkę, ponieważ są one źródłem glutenu. Dodatkowo uważaj na składniki, które są pochodnymi tych zbóż, takie jak syrop słodowy lub dekstryna. Jeśli nie jesteś pewien co do jakiegoś składnika, zawsze możesz skontaktować się z producentem, aby zapytać, czy zawiera on gluten. Bądź świadomy, że niektóre firmy używają alternatywnych nazw dla pszenicy, takich jak durum, czy semolina. Należy również sprawdzić, czy w oświadczeniu o alergenach nie ma wzmianki o pszenicy lub glutenie. Jeśli zobaczysz napis „może zawierać pszenicę” lub „przetworzono w zakładzie przetwarzającym pszenicę”, produkt ten nie jest bezpieczny dla osób z celiakią.
Wybieraj produkty leżące na półkach w dziale bezglutenowym
Coraz więcej sklepów ma wydzielone regały lub półki dla produktów bezglutenowych. Dzięki nim z łatwością znajdziesz produkty odpowiednie Twoim wymaganiom. Jeśli jednak preferujesz zakupy online, wybierz zakładkę “produkty bezglutenowe”. Masz wtedy pewność, że przeglądasz artykuły niezawierające glutenu.