Składniki:
• 30 dag pszenicy orkisz
• 3 czerwone papryki
• 2 żółte i 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 2 marchewki
• pęczek pietruszki
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki masła
• 1/2 łyżeczki curry
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 łyżka sosu sojowego
• 500 ml wywaru warzywnego
• 40 dag pomidorów z puszki
• 1/2 łyżeczki cukru
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Pszenicę moczyć w 1/2 l wody przez 15 minut. Strąki papryki przepołowić wzdłuż. Po usunięciu gniazd nasiennych umyć. Odłożyć po dwie połówki żółtej i czerwonej papryki, resztę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w plasterki. Marchew pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pszenicę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć warzywa i pszenicę, dodać pietruszkę, bazylię i przyprawy. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.
Połówki papryk wypełnić nadzieniem. Gotować w wywarze na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wyjąć ostrożnie warzywa i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać pomidory, doprawić solą pieprzem i cukrem. Sos podgrzać i podawać razem z papryką.