Składniki:
• ¼ l wywaru z jarzyn
• 180 g mąki orkiszowej lub śrutu orkiszowego
• 3 łyżki tartego sera Ementaler
• 100 g pora
• 1-2 jajka
• 100 g mąki razowej
• 1 łyżeczka majeranku
• sól ziołowa, mielona papryka, zmielone ziarno sezamowe
Przygotowanie:
Wywar z jarzyn zagotować dodając mąkę orkiszową lub śrut. Gotować krótko, po czym odstawić na 20 min. na gorącą płytę lub zawinąć garnek w koc. Por pokroić w paski, zeszklić na oleju (najlepiej kokosowym). Z wszystkich składników zrobić jednolitą masę, doprawić do smaku i formować placuszki.
Placuszki panierować w rozdrobnionym sezamie, układać na posmarowanej oliwą blaszce i piec w piekarniku o temp. 200˚C przez ok. 20-30 min. aż będą miały złoto-brunatny kolor. Placki w trakcie pieczenia można obracać. Placki można podawać z grzybami w sosie śmietanowym, z talerzem sałat lub bukietem jarzyn.