Składniki:
• 250 g makaronu Wstążki
• 20 g masła
• 20 g skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki kurkumy
• 60 ml białego wina
• 200 ml rosołu warzywnego
• 8 łyżek śmietany
• sól i pieprz
• szczypiorek i bazylia
Przygotowanie:
Makaron: Dla 250 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.
Sos: Na patelni stopić masło. Na rozgrzanym maśle podsmażyć skrobię ziemniaczaną. Następnie dodać kurkumę, całość zalać rosołem warzywnym. Wlać wino i zagotować, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wsypać zioła.
Makaron wymieszać z sosem i podawać na gorąco.