Szybkie bio kruche ciasto
Składniki:
- 200 g bio masła
- 300 g gładkiej bio mąki orkiszowej Niro Bio
- 100 g bio cukru trzcinowego
- 1 bio jajko
- szczypta soli
- szczypta kopru włoskiego mielony
Masło pokroić w płatki i zarobić z mąką orkiszową. W masie zrobić zagłębienie i dodać cukier trzcinowy, jajko, sól oraz koper. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu spłaszczyć, oprószyć mąką i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na warstwę grubości 3-5. Piec około 15 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu można dodać ulubione składniki ( owoce, galaretka, krem) i delektować się pysznym ciastem.
Jeśli zrezygnujemy z dodania cukru, ciasto znakomicie nadaje się do wypieków pikantnych.
Smacznego
Źródło: Kuchnia Św Hildegardy, B. Pregenzer, B. Schmidle