Szybkie bio kruche ciasto

Szybkie bio kruche ciasto

Składniki:

  • 200 g bio masła
  • 300 g gładkiej  bio mąki orkiszowej Niro Bio
  • 100 g bio cukru trzcinowego
  • 1 bio jajko
  • szczypta soli
  • szczypta kopru włoskiego mielony

Masło pokroić w płatki i zarobić z mąką orkiszową. W masie zrobić zagłębienie i dodać cukier trzcinowy, jajko, sól oraz koper. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu spłaszczyć, oprószyć mąką i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na warstwę grubości 3-5. Piec około 15 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu można dodać ulubione składniki ( owoce, galaretka, krem)  i delektować się pysznym ciastem.

Jeśli zrezygnujemy z dodania cukru, ciasto znakomicie nadaje się do wypieków pikantnych.

Smacznego

Źródło: Kuchnia Św Hildegardy, B. Pregenzer, B. Schmidle