Orkisz – skarb natury
Orkisz to stara, trochę zapomniana odmiana pszenicy, prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym. Orkisz zawiera pełne, macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę.
Ziarno orkiszu zawiera:
- 56% skrobi,
- 11,6 % białka,
- 2,7% tłuszczu,
- 2% składników mineralnych.
Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej, niż którekolwiek ziarno pszeniczne witamin i składników mineralnych.
Makaron orkiszowy
To właśnie w 100% z tego ziarna powstaje nasz ekologiczny makaron orkiszowy. Produkujemy go ze świeżo zmielonej mąki orkiszowej. Ziarno łuszczymy i mielimy w młynie żarnowym dzień przed produkcją, co pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych w naszych makaronach.
W naszych młynkach żarnowych do przemiału zboża, kawy i przypraw można uzyskać świeży i pełny przemiał – typ 2000!
Czy wiesz że mąka przechowywana w normalnych warunkach traci na wartości ? – niestety tak jest już po 4 tygodniach mąka traci połowę swoich wartości odżywczych – dlatego tak ważne jest, aby spożywać świeży przemiał.
Zalety spożywania makaronu orkiszowego oraz innych przetworów orkiszowych:
-
obniżają poziom cholesterolu,
-
regulują trawienie, przyspieszają przemianę materii,
-
zapobiegają schorzeniom wątroby,
-
zapobiegają powstaniu kamieni żółciowych (kasza orkiszowa),
-
wspomagają krążenie oraz wydolność układu nerwowego,
-
poprawiają pamięć i koncentrację,
-
wzmacniają organizm, poprawiają krew, skórę, włosy i paznokcie,
-
orkisz jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna, posiada wysoką wartość odżywczą